maanantai 26. maaliskuuta 2012

DC Sightseeing part I: United States Capitol


Capitol on Yhdysvaltain kongressin päämaja, joka sijaitsee Washingtonin keskuspuiston, National Mallin, itäpäässä. Oonkin täälläoloaikana päässyt ihailemaan Capitolia iltavalaistuksessaan lähes päivittäin tullessani bussilla Union Stationille, josta kävelen kotiin noin vartin.

Vaikuttavan näköinen rakennus nousi Capitol Hillille 1700-luvun lopussa, joskin sitä on sen jälkeen laajennettu suuntaan jos toiseenkin. Capitol syntyi suunnittelukilpailun tuloksena. Kilpailun pääpalkintona oli huikeat $500, ja se keräsi valtaisan suosion arkkitehtien keskuudessa; peräti kymmenen ehdokasta oli kiinnostunut yhden Yhdysvaltojen merkittävimmän rakennuksen suunnittelusta.

Nykyisin Capitolissa kokoontuvat siis edelleen USA:n senaatti sekä edustajainhuone (House of Representatives). Se on taatusti myös turistille yksi DC:n must-see -kohteista.



Kuva on tammi-/helmikuiselta lenkiltä. Tänä viikonloppuna DC on pitkästä aikaa ollut harmaa ja kolea, joten ei tehnyt mieli täristä ulkona pokkarin kanssa...

Sain viikonloppuvieraaksi opiskelukaverini Chicago-ajoilta, ja varasin ensimmäistä kertaa Washingtonissa turistikierroksen - tietysti Capitoliin. Yllärina alue oli paikalle saapuessamme aivan täynnä ja saimme kierrokselta viimeiset paikat. Washington on kuitenkin siinä mielessä turistiystävällinen kaupunki, että täällä niitä (meitä) ei ole liikaa. Isona plussana myös se, että lähes kaikki nähtävyydet ovat ilmaisia, joskin useisiin täytyy varata paikat hyvissä ajoin. Jos tänne joskus eksyy matkailemaan, kannattaa siis tehdä varaukset turistikohteisiin jo ennakkoon.



Kupoli oli mun lemppariosa Capitolista. Se on nykyisessä olemuksessaan ollut paikallaan 1860-luvulta, ja korvasi aikoinaan alkuperäisen kupolin.


Kupolin pohjalla (huipulla?) Constantino Brominin maalaus "The Apotheosis of Washington". Siellä jossain kaiken keskellä on Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti, George Washington..



National Statuary Hallissa on esillä patsaskokoelma jokaisen osavaltion historiassa merkittävistä henkilöistä.


Reaalikokoinen kopio Statue of Freedomista, kupolin huipulta Washingtonia vartioivasta patsaasta.


Onneks näitä turisteja ei tosiaan oo liikaa!!! ;)

Ei kommentteja: