perjantai 24. syyskuuta 2010

Om-pom-pom

Syksy on omenoiden aikaa. Siksipä välttelen rahoituksen kirjan avaamista ja laitan teille hauskoja kuvia omenoista! Kivaa ja kätevää!






Kuten ehkä päättelitte, kyseessä on omenoiden jalostusprosessi raaka-aineesta kulinaristiseksi elämykseksi: omppupaistos! Tää on piece of cake: ei tarvita juuri mitään erikoisia aineksia, ja silti tulee namia. Muistan tehneeni omppupaistosta jo joskus ala-asteella ihan itsenäisesti, joten siinä täytyy olla jo hyvät perusteet sille, miks tätä kannattaa kokeilla. Etenkin nyt, kun omppuja tulee ovista ja ikkunoista (puista?) ja niille pitää keksiä jotain muutakin käyttöä kuin raakoina puputtaminen. Nimim. syksyn kolmas omppupaistos tulossa.

Omppupaistos

paljon kotimaisia omenoita
kanelia
(vanilja)sokeria
tilkka öljyä vuuan voitelemiseen

Kuorrute:
n. 3 dl kaurahiutaleita (kokeilin pähkinäisen makuisia quinoahiutaleita kun omistin vain niitä)
n. 100g rasvaa sulatettuna
n. 1 dl sokeria

Paista 200 asteessa ensin sen verran, että pinta saa nätin värin (n. 15-20 min?) ja sen jälkeen kannen/folion alla niin kauan, että omput pehmenee kunnolla (puolesta tunnista tuntiin).



Koska hifistely on aina kivaa, olen hifistellyt vaniljakastikeosuuden kanssa. Paistetut omenat kaipaavat luonnollisesti seurakseen jotain vaniljaista ja testasin jostain blogista bongaamaani cashew-kastiketta. Nam. Melko kermaista, etten sanoisi.. :)

Cashew-vaniljakastike

reippaasti (3-5 dl?) cashew-pähkinöitä yön yli liotettuna
n. 1-2 dl vettä
sokeria
(pieni tilkka öljyä, joko neutraalin tai pähkinäisen makuista, en usko että oliiviöljy toimisi tässä :)
vaniljatankoja

Tähän tarvitsee lisäksi ehdottomasti hyvän blenderin, sillä cashewit ovat liottuaankin melko tujua tavaraa tehokkaallekin koneelle. Blendaa pähkinöitä niin kauan että niistä tulee samettista kastiketta. Lisäile vettä pikkuhiljaa sen verran kuin tarvitsee, mutta mieluummin liian vähän kuin liikaa kerrallaan, ettei tuloksena ole vetistä mössöä. Itse lisäsin myös tilkan seesaminsiemenöljyä, ja tuntui auttavan armoa huutavaa blenderi-raukkaani suorittamaan tehtävänsä.

Lisää lopuksi mukaan makeutta ja raaputa vähän vaniljatangos sisustaa mausteeksi.


Kastike oli ihan älyttömän hyvää ja tosi paksua. Hifistelyn sijaan voi tietty aina mennä jädealtaalle ja poimia sieltä jonku herkullisen näköisen valion paketin mukaan - toimii varmasti hyvin sekin!


Omenaista viikonloppua ^__^

Ei kommentteja: